KAD SE IMA KRUHA, TAD JE I TUGA LAKŠA

                                                                                              Miguel de Cervantes Saavedra

Dan kruha i plodova zemlje obilježava se tijekom mjeseca listopada, kao zahvala na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima koji su nam tijekom godine kao narodu i kao pojedincima bili podareni. U Domu NOVINŠČAK obilježili smo ga kulinarskom radionicom na kojoj su vrijedne ruke naših korisnica pripremile fina peciva i zajedničkim druženjem uz podsjećanje na značaj kruha u svakodnevnom životu kroz povijest, pa do danas.

Iako je kruh jedna od najstarije pripremane hrane, njegovo pravo podrijetlo još je uvijek nepoznato. Kažu kako je kruh jedina namirnica načinjena rukom čovjeka, sve ostalo se uzgaja, bere s drveta ili kopa iz zemlje. U davna vremena nije svaki dan bilo kruha, jeli su ga samo za blagdane. Kruh je bio skup, posebno pšenični, pa su ga svi cijelini. Kroz povijest je vrijedilo jednostavno pravilo: što je kruh crniji, to je osoba koja ga jede nižeg socijalnog statusa. Često je upravo kruh bio ona namirnica koja je spasila ljude od umiranja zbog gladi u teškim osobnim situacijama, ali i kriznim situacijama poput rata ili razdoblja velikih gladi.  Uz kratku prezentaciju povijesti ove iznimno važne namirnice, prisjetili smo se djetinjstva i mladosti naših korisnika i različitih životnih prilika koje su ponekad uvjetovale i vrlo teško stjecanje osnovnih životnih namirnica i prehranjivanje obitelji. Uz misao da bismo trebali više cijeniti i biti zahvalniji na svemu dobrom što imamo u životu, zaključili smo raspravu i počastili se pecivima koje su prethodno pripremile naše korisnice Lina Hajdarović, Terka Terezija Janušić, Marija Fekonja i Magda Švenda.

2017-12-12T14:22:21+01:00 26. listopada 2017.|Novosti|