U utorak, 28. kolovoza 2018. godine, krenuli smo na željno iščekivani izlet u najsjeverniju općinu Republike Hrvatske, Općinu Sveti Martin na Muri.

Svoje putovanje započeli smo u crkvi sv. Martina biskupa, gdje nas je sa ljubaznom dobrodošlicom dočekao velečasni Ivan Herceg i poveo nas na put kroz povijest jedne od najstarijih župa u ovom dijelu Međimurja i njezine crkve.

Nastavili smo prema ergeli Međimurskog konja, gdje nas je dočekao Zoran Šardi iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i ispričao nam nešto više o prekrasnoj prirodi i bogatom životinjskom i biljnom svijetu ovog kraja. Uživali smo u društvu plemenitih životinja, a saznali smo i koji trik o uspješnom pecanju ribe kojom obiluje rijeka Mura i njezini rukavci.

Imali smo priliku vidjeti i najsjeverniju turističku točku Hrvatske, a onda smo polako krenuli prema rijeci Muri, žuboru vode i predivnom krajoliku u kojem se je smjestila Mlinarska kuća. Na tom mjestu se još uvijek nalazi staro kolo drvenog riječnog mlina, jedinog plovećeg riječnog mlina u Hrvatskoj, gdje je davne 1902. godine prvi puta samljeveno brašno. Pozdravio nas je načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i dao osnovne informacije o svojoj općini, kojom je nekad prelazila zanamenita rimska cesta od Ptuja prema Lendavi. Mlinarska kuća krije i etnografsku zbirku i priča priču o starom zanatu mlinarenja, o životu mlinara i životu uz rijeku Muru, što smo također sa zanimanjem pogledali.

U hladu i zelenilu obale rijeke Mure počastili smo se pićem i zakuskom i poželjeli se još koji put vratiti na prekrasno mjesto koje odiše mirom i ljepotom prirode.

Zahvaljujemo svima koji su nam izašli u susret svojom susretljivošću i ljubaznošću, a posebno domaćinima koji su odvojili vremena za nas i upoznali nas sa ljepotama i znamenitostima svojeg kraja.

2018-09-05T09:55:33+01:00 05. rujna 2018.|Novosti|