Informacije 2024-04-26T06:48:36+01:00

Informativni podaci

Dom za starije i nemoćne osobe NOVINŠČAK
Mihovljanska 46 c
40 000 Čakovec

RECEPCIJA:

Tel: 040 386 500
E-mail: info@domnovinscak.hr

RAVNATELJ USTANOVE
Kristina Šardi, mag. oec.

Tel: 040 386 505
Mob: 099 393 0500
E-mail: kristina.sardi@domnovinscak.hr

Prijam stranaka: Od 08,00 h do 15,00 h

ODJEL SOCIJALNE SKRBI
Gabrijela Kraljić, mag. soc. rada

Tel: 040 386 504
E-mail: socijalna.radnica@domnovinscak.hr

Prijam stranaka: Od 08,00h do 15,00h

ADMINISTRACIJA
Sara Jambres

Tel: 040 386 501
Fax: 040 386 520
E-mail: sara.jambres@domnovinscak.hr

Prijam stranaka: Od 08,00h do 15,00h

ODJEL ZDRAVSTVENE SKRBI
Senka Gunek, bacc. med. techn.

Tel: 040 386 511
Mob: 099 308 1895
E-mail: senka.gunek@domnovinscak.hr

Prijam stranaka: Od 08,00h do 15,00h

Kako postati korisnik?

Dokumentacija za prijam u Dom (dokument za ispis)

 1. ZAHTJEV ZA SMJEŠTAJ (dokument za ispis)
 2. RODNI LIST
 3. VAŽNIJA (AKTUALNA) MEDICINSKA DOKUMENTACIJA (ne starija od 6 mjeseci)
 4. LIJEČNIČKA POTVRDA ZA SMJEŠTAJ U DOM (dokument za ispis)
 5. PRESLIKA OSOBNE ISKAZNICE
 6. PRESLIKA ISKAZNICE OSNOVNOG I DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA (Europska kartica)
 7. ZADNJI ODREZAK MIROVINE ILI BANKOVNI IZVADAK
 8. IZJAVA O PLAĆANJU TROŠKOVA SMJEŠTAJA OVJERENA OD STRANE JAVNOG BILJEŽNIKA (dokument za ispis)
 9. RJEŠENJE O SKRBNIŠTVU ZA OSOBE POD SKRBNIŠTVOM
 10. NALAZ I MIŠLJENJE PSIHIJATRA DA OSOBA NE BOLUJE OD DUŠEVNE BOLESTI

Dom za starije i nemoćne osobe NOVINŠČAK u Čakovcu provodi postupak rješavanja predmetnog zahtjeva za smještaj zainteresiranih osoba. Sve informacije o istom dostupne su u prostoru ustanove. Komisija za prijem i otpust korisnika će o prijemu korisnika razmatrati samo na temelju uredne i potpuno prikupljene dokumentacije.

Razgledavanje Doma NOVINŠČAK i davanje svih potrebnih informacija vezanih za smještaj realizira se radnim tjednom u vremenskom periodu od 08,00 sati do 18,00 sati osobnim dolaskom, telefonskim putem ili mailom.

Pripremite se za useljenje

Dozvolite nam da naš Dom pretvorimo u Vaš drugi dom!
Nepohodno Vam je uzeti:

 • Osobne dokumente (osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica i iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja);
 • Pribor za osobnu higijenu i svoje osobno rublje;
 • Najpotrebniju odjeću i obuću za svako godišnje doba – inicijalima označiti odjevne predmete (vodootpornim flomasterom ili ih našiti)

 

Ukoliko želite možete ponijeti:

 • Svoju posteljinu, koja također mora biti označena inicijalima (jastuk, deka, navlake, ručnici, kuhinjske krpe);
 • Tanjur, pribor za jelo, šalicu za kavu/čaj i slično;
 • Radio prijemnik;
 • Druge manje predmete za koje ste osobno vezani (fotografije, knjige, lončanica, stolnjak i slično).

Prilikom useljenja u Dom, korisnici ili njihovi skrbnici obvezni su socijalnom radniku pružiti podatke potrebne za vođenje Matične knjige, Osobnog lista, socijalne anamneze i drugo te predati rješenje o postavljenom skrbništvu (ako isto posjeduju).

U dogovoru sa ravnateljicom Doma određuje se Vaš datum useljenja koje se obavlja radnim danom. Na dan useljenja potpisujete Ugovor o smještaju, a socijalni radnik smještava Vas u Vašu sobu, upoznaje s organizacijom rada i načinom života u Domu, upoznaje Vas i predstavlja drugim korisnicima.

Društveni život

Da bi Vam život u Domu bio ugodniji i ljepši važno je da svoje odnose s drugim korisnicima i zaposlenicima gradite na međusobnom poštovanju, razumijevanju i toleranciji, a za pomoć u problemima bilo koje vrste na raspolaganju Vam je socijalna radnica i ostalo stručno osoblje Doma.

Prema svojim željama, interesima i mogućnostima uz pomoć radnog terapeuta uključujete se u neku od brojnih aktivnosti kojima ispunjavate svoje slobodno vrijeme, radite na očuvanju svojih psihofizičkih sposobnosti i bogatite kvalitetu svojeg života u Domu, a sve uz druženje, veselje i u ugodnoj atmosferi.

Osim redovitih svakodnevnih aktivnosti, za Vas organiziramo gostovanja kulturno – umjetničkih društava, obilježavanja važnih datuma, razna predavanja, izlete, obilježavanje Vaših rođendana i drugo.

Prehrana

Prilikom smještaja za stolom u restoranu dobivate svoje određeno mjesto, a ukoliko želite ili Vam vaše zdravstvene teškoće to nalažu, obroci Vam se serviraju u sobu. Na izbor imate dva ponuđena jelovnika po svom izboru, a u skladu s preporukom liječnika ukoliko imate zdravstvenih teškoća. Hrana se servira u tri glavna obroka dnevno, uz popodnevnu užinu za sve korisnike te večernji obrok prije spavanja za korisnike s dijabetesom. Vama kao našem korisniku osigurava se primjerena prehrana sukladno nutricionističkim i zdravstvenim zahtjevima, poštujući HACCAP međunarodni sustav i vrhunske higijenske standarde. Hrana je uvijek svježe pripremljena iz prvoklasnih namirnica, poštujući raznolikost i želje naših korisnika, koji jednom mjesečno na organiziranim sastancima imaju priliku sami predlagati vrste jela koje bi željeli da im se pripreme.

Posjete

Osobi koja je smještena u Dom, unatoč brizi osoblja i vrhunskoj usluzi koju dobiva, preseljenje iz vlastitog doma u Dom za starije i nemoćne osobe predstavlja veliku životnu promjenu, koja kao takva može biti vrlo stresna. Iznimno je bitno da u tim trenucima osoba ima podršku i ljubav obitelji te da se tokom svojeg boravka u Domu ne osjeća napuštenom i odbačenom. Redoviti kontakt s obitelji i ostalim dragim ljudima od neprocjenjive je važnosti za korisnika i njegovo opće stanje, stoga su vam naša vrata svima otvorena i uvijek ste dobrodošli. Družiti se možete u sobama, ali i u zajedničkim dnevnim boravcima na svakom katu, kao i u vanjskim prostorima Doma kada to vremenske prilike dozvoljavaju.

Dom je otvoren za posjete svaki dan, ali u određenom terminu, a s ciljem poštivanja svakodnevnog rasporeda korisnika u Domu glede konzumacije obroka, njege, radnih aktivnosti i slično:

Stambeni dio: od 09,00 sati do 11,00 sati i od 15,00 sati do 17,00 sati.

Odjel pojačane brige i njege: od 9,00 sati do 11,00 sati i od 15,00 sati do 17,00 sati.

U posjetu korisniku smještenom na Odjelu pojačane brige i njege može ući manja grupa posjetitelja (2 – 3 osobe).

Molimo posjetitelje da se pridržavaju Kućnog reda Doma NOVINŠČAK te da poštuju privatnost i dostojanstvo ostalih korisnika našeg Doma.

Katalog informacija

Pravo na pristup informacijama koje posjeduje, raspolaže ili nadzire Dom za starije i nemoćne osobe NOVINŠČAK, Mihovljanska 46 c, Čakovec uređeno je Zakonom o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“ broj 25/13 ).

Zakonom se propisuju i načela prava na pristup, izuzeci od prava na pristup te postupak za ostvarivanje i zaštitu prava na pristup informacijama. Cilj zakona je omogućiti i osigurati informaciju fizičkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja, sukladno zakonu.

Pravo na informaciju ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Domu za starije i nemoćne osobe NOVINŠČAK, Mihovljanska 46 c, Čakovec.

Ukoliko se zahtjev podnosi pismenim putem potrebno je ispuniti Obrazac zahtjeva za pristup informacijama kojeg možete poslati:

 • pisanim putem na adresu: Dom za starije i nemoćne osobe NOVINŠČAK, Mihovljanska 46 c, Čakovec
 • elektroničkom poštom na adresu: kristina.sardi@domnovinscak.hr

Usmeno postavljeni zahtjev prima službenik za informiranje svakim radnim danom od 08,00 do 15,00 sati u prostorijama Doma. Zahtjev se može podnijeti osobnim dolaskom ili putem telefona na broj : 040/ 386 – 500.

Nepotpuni zahtjevi ne mogu se uputiti u postupak.

NAPOMENA: Temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka ili uslijed profesionalne tajne neki podaci sa sjednica tijela Doma se ne smiju objaviti. Ukoliko imate potrebu za detaljnim pojašnjenjem istog, slobodno se obratite Službeniku za informiranje.