Smještaj 2017-11-04T11:17:27+01:00

Stambeni smještaj

Ovisno o stupnju samostalnosti u podmirivanju potreba za kretanjem, oblačenjem, osobnom higijenom i slično, korisnici se smještavaju na stambeni dio ili na odjel pojačane brige i njege.

Dom za starije i nemoćne osobe

U stambeni odjel smještavaju se korisnici koji su samostalni u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba te nisu ovisni o tuđoj pomoći i njezi, a mogu birati između smještaja u jednokrevetnoj sobi sa ili bez balkona i dvokrevetnoj sobi sa ili bez balkona. Sobe i oprema su u potpunosti prilagođene osobama starije životne dobi te njihovim potrebama, a sanitarni čvor je zajednički za dvije sobe.

Svaka soba opremljena je signalizacijskim zvonom i telefonom, kako bi se korisnici osjećali sigurno i kako bi im potrebna pomoć bila dostupna u svakom trenutku. Soba svakog od korisnika je njegov dom, prostor koji odiše domaćim ugođajem, ali istodobno osigurava svu potrebnu podršku i pomoć, stoga je korisniku omogućeno dodatno opremanje sobe po vlastitoj želji i inicijativi, ukoliko ne narušava osnovnu funkciju stambenog prostora.

Odjel pojačane brige i njege

Ovisno o stupnju samostalnosti u podmirivanju potreba za kretanjem, oblačenjem, osobnom higijenom i slično, korisnici se smještavaju na stambeni dio ili na odjel pojačane brige i njege.

Dom za starije i nemoćne

Na odjel pojačane brige i njege smještavaju se korisnici kojima je potreban intenzivan nadzor i pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Smještajem na pojačani odjel teže pokretnom, nepokretnom i inkontinentnom korisniku te korisniku sa specifičnim potrebama pri održavanju osobne higijene i zadovoljavanju osobnih potreba pružaju se sve potrebne usluge za poboljšanje, odnosno održavanje njegovog postojećeg stanja uz vrhunsku medicinsku uslugu, uslugu njege, uslugu fizioterapije, ali i briga za ispunjavanje socijalnih potreba svakog pojedinca.

Sobe i oprema su u potpunosti prilagođene osobama starije životne dobi sa povećanim potrebama za tuđom pomoći i podrškom. Svaka soba opremljena je sa medicinskim krevetima velikog broja funkcija mijenjanja položaja (podizanja uzglavlja, podnožja i kreveta po visini) sa električnim motorom te ogradom za spuštanje i trapezom, stolićom za hranjenje, signalizacijskim zvonom i telefonom.

Zbog zdravstvenog stanja korisnika smještenih u Odjelu pojačane brige i njege, kupanje se vrši u zajedničkoj prostranoj kupaoni prilagođenoj potrebama korisnika, gdje su zastupljene različite sprave za što lakšu njegu korisnika (lifteri za kupanje, “princeze”, invalidska kolica i sl.).

Apartmani

Soba za bračni par

U ponudi imamo apartmane koji zbog fizičke odvojenosti od ostalih smještajnih jedinica svojim korisnicima osiguravaju mir i intimu kakvu imaju u komociji svog vlastitog doma, ali ujedno i sve potrebne i željene usluge koje Dom nudi.

Apartmani su u potpunosti prilagođeni osobama starije životne dobi te njihovim potrebama. Osim osnovne opreme, poput kreveta s antidekubitalnim madracem, noćnih ormarića, televizije, telefona, signalizacijskog zvona i slično, u apartmanima se nalazi kuhinja, prostor za blagovanje, dnevni boravak i moderno opremljena kupaonica. Svaki apartman ima svoj sustav za grijanje i hlađenje, stoga korisnici sami reguliraju temperaturu u sobi prema svojoj želji. Omogućeno je dodatno opremanje sobe po vlastitoj želji i inicijativi, ukoliko ne narušava osnovnu funkciju stambenog prostora. Korisnici smješteni u apartmanima sami biraju svoj paket usluga, odnosno aktivnosti u koje se žele uključiti i koje su im potrebne.

Apartmani postaju njihov dom unutar Doma, prostor koji odiše domaćim ugođajem i intimom, ali istodobno osigurava svu potrebnu podršku i pomoć.

Soba za bračni par

Soba za bračni par

Dom raspolaže sa četiri sobe sa vlastitim sanitarnim čvorom, u kojima je bračnim supružnicima osigurana željena intima, ali i sva potrebna podrška i pomoć. Sobe i oprema su u potpunosti prilagođene osobama starije životne dobi te njihovim potrebama, a u sobama za bračne parove moguće je kombinirati vrstu i stupanj tuđe pomoći i njege prema individualnim potrebama supružnika.

Svaka soba opremljena je signalizacijskim zvonom i telefonom, kako bi se korisnici osjećali sigurno i kako bi im potrebna pomoć bila dostupna u svakom trenutku. Soba svakog od korisnika je njegov dom, prostor koji odiše domaćim ugođajem, ali istodobno osigurava svu potrebnu podršku i pomoć, stoga je korisniku omogućeno dodatno opremanje sobe po vlastitoj želji i inicijativi, ukoliko ne narušava osnovnu funkciju stambenog prostora.

Zajedničke prostorije

Dnevni boravak doma za starije Novinščak

Prostorije za zajednički boravak također su funkcionalno uređene da pružaju doživljaj doma i suvremenog, ali toplog ljudskog ambijenta, uz mogućnost zajedničkog korištenja TV-a i glazbenih linija.

Središte zajedničkih događanja je dnevni boravak u prizemlju, u kojem se održavaju redovite aktivnosti radne terapije, radionice socijalno – komunikacijskih vještina, priredbe, izložbe i stručna predavanja. U dnevnom boravku je smještena i biblioteka, u kojoj korisnici mogu slobodno posuditi knjige.

Svaki kat raspolaže sa po dva manja dnevna boravka, opremljenima s TV-om i glazbenom linijom, u kojima se korisnici svakodnevno druže.

U okviru ustanove nalazi se i kapela gdje se redovito održavaju sadržaji duhovnog karaktera.

Prostorije za rad glavne medicinske sestre, te stručnog i pomoćnog osoblja smještene su tako da omogućavaju brzu i pravovremenu pomoć. U svrhu kvalitetne pripreme obroka Dom raspolaže najsuvremenije opremljenom vlastitom kuhinjom, kao i praonicom rublja i liftom.

U sklopu Doma nalazi se i prostorija za fizioterapiju, a o dobroj fizičkoj spremi naših korisnika brinemo i u gimnastičkoj dvorani opremljenoj suvremenim fitness spravama, uz koju se nalazi i prostorija sa jacuzzi kadom za relaksaciju i odmor.

Korisnicima su na raspolaganju i čajne kuhinje gdje mogu pripremati jednostavnija jela, podgrijavati ih ili kuhati čaj ili kavu.

Vanjski prostor

Eksterijer doma za umirovljenike Novinščak

Našim korisnicima ugodan ambijent za život i domaći ugođaj prilagođen njihovim potrebama stvaramo kako u unutrašnjosti Doma, tako i u vanjskom okolišu. Put iz stražnjeg izlaza iz Doma vodi izravno na stazu okruženu zelenilom i klupicama za odmor, a u stražnjem dijelu dvorišta, u mirnom okruženju bez buke automobila i gradske vreve, smješten je veliki ljetnikovac za ugodna druženja na otvorenom. Uz ljetnikovac nalazi se i prostor za vanjske igre na otvorenom, poput viseće kuglane, bacanja kloutova i slično.

Vanjski prostor potiče korisnike na aktivno sudjelovanje u uređenju svojim povrtnim gredicama, na kojima korisnici sami uzgajaju povrće po svojoj želji. Povrtne gredice za obradu su povišene, kako bi i na taj način zainteresiranim korisnicima omogućili uključivanje u željene aktivnosti uz prilagođen i olakšan pristup.